KYK kredisinin faizleri, dolayısıyla ödeyeceğiniz miktar ve aylık taksitler, krediyi ne zaman kullandığınıza ve taksitleri ne kadar süredir ödemediğinize göre değişiklik gösterir. Bu kredinin ödemeleri, mezun olduktan iki yıl sonra başlar ama hala düzenli bir geliriniz yoksa veya geliriniz aylık taksitlerinizi karşılamak için yeterli değilse borcunuzu yapılandırmayı deneyebilirsiniz.
2016 yılı itibarıyla, öğrenim kredinizi bir borç transfer kredisi gibi yapılandırmanız mümkün. Ancak, bu krediyi bir devlet kurumundan aldığınız için, banka kredilerinden farklı olarak borcunuzu da devlete ödemeniz gerekir. Kredi durumunuzu KYK’nin resmi web sitesindeki bağlantılardan görüntüleyebilirsiniz.
Borç ödeme vadeniz henüz başlamadıysa, borç taksitlerinizi hiç aksatmadan ödediyseniz ve başka Emekli Sandığı, SSK ve Bağkur gibi kuruluşlarla bağlantınız yoksa KYK kredinizin taksitleri bir sene ertelenebilir. Bunlar dışında, borcunuz ertelenemez, silinemez ve yeniden taksitlendirilemez. Ama 2016 yılında kabul edilen “Bazı Borçların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi” dahilindeki öğrenim kredisi yapılandırma, ödemeleriniz konusunda sıkıntı içindeyseniz size derin bir nefes aldırabilir.
2016’da yapılan “kredi affı” şeklinde okuduğunuz başlıklar yanıltıcı çünkü kredinin tamamen silinmesi, yukarıda belirtilen KYK maddesine göre mümkün değil. Söz konusu olan, 2016 yılının ekim ayının sonuna kadar, biriken borcunuzun miktarına ve süresine göre yeni bir aylık ödeme planı oluşturulmasıdır. Bu açıdan süreç, banka kredileriyle benzer şekilde ilerler ve burada başvurulacak yer vergi dairesidir.
1 Ağustos 2016’dan itibaren vergi dairelerine aktarılan öğrenim kredisi borçlarının ödeme bilgisi, kalan borç bilgisi ve yeniden yapılandırması da vergi dairelerine ait. Vergi daireleri, mevcut borçlarda gecikme zammı yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ni (Yİ-ÜFE) esas alarak yeniden yapılandırma işlemini buna göre düzenleyecek. Genel çerçevesiyle, aftan ziyade bir borç indirimi ve borçların yapılandırma imkanı söz konusu.
Öğrenim kredisi borcunuzu vergi dairesine talepte bulundurarak yeniden yapılandırabilirsiniz. Ama bundan sonra da yine faizli taksitler ödemeye devam edersiniz. Öğrenim kredinizi defaten, yani tek seferde ödediğinizde büyük bir indirim hakkı kazanmanız mümkün. Dolayısıyla, kredi veren bankalara sizin için daha avantajlı olabilecek bir tüketici kredisi başvurusunda bulunabilirsiniz.