Kullanıcıların kredi raporu olarak da adlandırılan risk raporunu ve kredi notunu güncel olarak takip etmesi ve iyileştirmeye çalışması tavsiye ediliyor. Bankacılık işlemleri yapan, sistemde aktif kredi kartı kullanan, kredisi olan, kredili mevduat hesabı sahibi olan veya son 5 yıl içinde hesabını kapatmış herkesin kredi notu bulunuyor. 5 yıldır aktif bir işlem yoksa kredi notu bulunmuyor. Kullanıcıların talebi sonucu kredi notu öğreniliyor, notu hesaplanmamış kişiler için talep sonrası kontroller gerçekleştiriliyor ve kişinin işlemleri üzerinden rapor çıkartılıyor. Kredi raporu tüm ayrıntılarla beraber kredi notunu da içeriyor. Tüm kredi türleri (ihtiyaç kredisi, konut kredisi vb.) için talepler banka tarafından değerlendirilirken, kişinin kredi notu ve risk raporu göz önüne alınıyor.
Kredi notları gibi detayları içeren risk raporu kişinin maddi durumunun özeti olarak açıklanabiliyor. Kişinin ödeme alışkanlığı, ödemelerini hangi düzende yaptığı, borçları, borç faizi, bugüne kadar hangi aralıklarla hangi miktarlarda kredi kullandığı konusunda fikir veren rapor, bankalar veya finans kurumları tarafından çıkarılabiliyor. Risk raporu üzerinden kişinin yeni krediler alıp alamayacağı netleşiyor. Rapor hazırlanırken bireysel kredilere, kredi kartına, mevcut hesaplara, yatırımlara, yeni açılan kredilere, kredi kullanım yoğunluğuna bakılıyor.
Tüm noktalar belli yüzde oranları ile kredi notuna etki ediyor. Belirlenen kredi notu 1 ile 1900 arasında değişiyor. Puan yükseldikçe kredibilite artıyor. Kredi notu dereceleri arttıkça risk durumunuzu özetleyen raporda da değişiklikler görülüyor. Kredi alma ihtimalinizi belirleyen raporun yüksek puanla çıkması için birkaç ay ön çalışma gerekiyor. Kredi notunun yükselmesi için bireysel çalışmalar yapabileceğiniz gibi finans uzmanlarından veya bireysel banka danışmanlarından da yönlendirme alabilirsiniz.
Kredi notu için belirleyici unsurlardan biri düzenli ödeme. Kişinin kredi kartı borcunun asgari miktarın üzerinde yatırması, kredilerine gününde ödeme yapması, borçlarını azaltması, yatırım yapması notu yükseltebiliyor. Kredileri ve kredi kartlarını zamanında ödemek ve hesap üzerinden işlem yapmak da banka gözündeki güvenirliği artırıyor. Ek olarak kredi kartı limitlerinin aşılmaması ve borçlanılma sıklığı, kredi notu hesaplanırken göz önünde bulunduruluyor. Tüm borçlar kapandıktan sonra düşük limitli bir kredi kartı alarak düzenli ödeme yapmak veya daha önce hiç kredi almadıysanız düşük miktarda kredilerle puanınızı yükseltmek mümkün oluyor.