Harcama listesi çıkarmak, sadece borç öderken ya da sarsılan bütçenizi toparlarken değil, her zaman uygulanması gereken bir tedbirdir. Markete ya da mağazalara gittiğinizde elinizde bir harcama listesi yoksa ve kredi kartı taksit seçeneği de sunuluyorsa, gereksiz harcamalar kaçınılmaz olur. Fakat bir liste yaparsanız, sadece ihtiyaçlarınıza odaklanırsınız ve gereksiz harcamalardan kurtulmuş olursunuz.
Kemer sıkma politikası kulağa hoş gelmeyen ama etkili bir yöntemdir. Kemerleri sıkarken öncelikle gerçek ihtiyaçlarınız belirleyin. Sadece beğendiğiniz için ama aslında ihtiyacınız olmayan elbiseler, evde yemek yerine dışarıda yenilen yemekler, bu dönemde veda etmeniz gereken harcamalar arasında yer alabilir. Ardından da ihtiyaçlarınız nasıl daha az maliyetle karşılayabileceğinize karar verin. Gerekirse çok acil olmayan bazı ihtiyaçlarınızı bir sonraki döneme bırakın.
Gelir ve gider kalemlerinizi detaylı bir liste halinde çıkarın. Kemer sıkma politikasına da uygun olarak bütçenizin ne kadarını nereye harcayacağınıza karar verin ve tavizsiz uygulayın. Örneğin; ev ihtiyaçları için bütçenizin yüzde 35’ini borç ödemeleri için bütçenizin yüzde 15’ini, ulaşım harcamaları için yüzde 10, yaşamsal ihtiyaçlar için yüzde 30 ve tasarruf için bütçenizin yüzde 10’unu ayırmak gibi ayrıntılı bir bütçe hazırlamak işinizi kolaylaştıracaktır. Kredi kartlarınızın ödemelerine yetişemiyorsanız bankanızla görüşerek kredi kartı borcu taksitlendirme seçeneğini de düşünerek bütçenizi yeniden oluşturabilirsiniz ya da birden fazla kredi borcunuz varsa kredi birleştirme yoluna da gidebilirsiniz.
Gereksiz harcamalar her kesenin en büyük düşmanıdır. Özellikle indirim zamanlarında pek çok kişi hiç ihtiyacı olmadığı halde alışveriş yapmaktan kendini alamaz. İndirimden alınan şeylerle kişi kar ettiğini düşünülür, fakat alınan şey gerçekten bir ihtiyaç değildir ve çoğu zaman neredeyse hiç kullanılmaz. Bunun en büyük nedenlerinden biri de kredi kartı taksitlendirme seçeneklerinin cazip olmasıdır. Kredi kartı borcu beklediğinizden fazla çıksın istemiyorsanız, indirimdeki ürünler yerine sadece ihtiyacınız olanları tercih edin.
Bütün ay boyunca yaptığınız en küçük harcamaları ayrıntılı bir şekilde not edin. Bazen hiç önemsemeden yaptığınız küçük harcamaların bütçenizde kocaman bir delik olarak size geri döndüğünü fark edeceksiniz. Bunu düzenli olarak yapmaya devam ederek harcama yaparken bütçenize nasıl yansıyacağına dair daha gerçekçi bir fikir sahibi olabilirsiniz.