Risk alabilecek kadar geliriniz veya birikiminiz yoksa yatırım yapmaya en basit olarak tasarrufla başlayabilirsiniz. Tasarrufu alışkanlık haline getirmek için bir birikim hesabı açıp oraya her ay az da olsa bir miktar para yatırın. Yavaş yavaş da olsa büyüyen bir birikim daha rahat hareket etmenizi sağlar.
Yatırımın pek çok türü var ama giriş seviyesindeki bir yatırımcının bilmesi gereken, riskle getiri arasındaki ilişkidir. Yatırımın riski arttıkça getirisi artar. Riski azaldıkça getirisi azalır. Yüksek riskli yatırımlar için borsa yani hisse senetleri örnek olarak gösterilebilir. Borsa yatırımları da kendi içinde düşük riskli, orta riskli ve yüksek riskli olarak adlandırılır. Risk ne kadar artarsa kaybetme ve kazanma olasılığının da o kadar arttığını unutmamak gerekir. Risksiz yatırımlar ise birikim hesabı veya vadeli mevzuat hesabı gibi her ay faiz getirisi aldığınız, götürüsü olmayan yatırımlardır.
Birikmiş paranız var, belki bir gayrimenkule ya da bir işe yatıracaksınız ve paranızı bu iş için kullanmanız riskli mi diye merak ediyorsanız, ilk yapmanız gereken şey bir analiz yapmak. Yatırım için kendi paranızı kullanacaksanız, yatırımınızın riskini değerlendirmelisiniz. Paranızın tamamen batma ihtimali var mı? Yatırım için kendi paranızı kullanmaz kredi çekerseniz de, krediye ödeyeceğiniz faizle paranızın getirisini karşılaştırmanız gerekir. Finansal açıdan en sağlıklısı, yatırımınızın türüne bağlı olarak, bir miktar kendi paranızı koyup bir miktar da borçlanmak olabilir.
Tamamen riskli yatırımlar yapmaya çekinirseniz paranızın sadece bir kısmını riske atıp kalanını risksiz seçeneklerde değerlendirebilirsiniz. Böylece, bir taraftan kaybetseniz bile diğer tarafı garanti altına almış olursunuz; yatırımlarınız dengede kalır. Bu sebeple farklı ürünlere yatırım yapmak en sağlıklısı olacaktır.
Emeklilik hesabınızı mümkün olduğunca erken yaşta başlatmalı ve her ay düzenli yatırım yapmalısınız. Böylece emekli olduğunuzda emekli maaşınızın yanında ek gelir de olur. Yine yatırımınızın risk düzeyine göre bu geliri artırmanız mümkün.
Farklı yatırım türleri farklı vergi oranlarına sahiptir. Doğrudan ekonomik büyüme sağlayacak yatırımlarda vergi avantajları olabilir ama küçük miktarda ve finansal araçlara yaptığınız yatırımlar, ya gelir verginizi beyan ederken vergilenir ya da daha karınızı almadan stopaj olarak vergi kesilir. Gayrimenkul alıp satmak da ayrıca vergiye tabidir. Ancak emeklilik fonları vergi açısından en avantajlı ürünlerden biridir demek mümkün çünkü devlet katkısı vardır. Sizin için en sağlıklısı, paranızı bir yere yatırırken her bir yatırım ürünün getirisinin vergisini de öğrenmek ve buna göre hareket etmek olacaktır.
Emeklilik sağlığın daha hassas hale geldiği, iş olanaklarının azaldığı ve dolayısıyla ek gelir ihtimallerinin düştüğü bir dönem. Emeklilikte, kredi veren bankaların peşinde koşmadan, yaşam standartlarınızı korumak ve sevdiklerinizi güvence altına almak için emeklilik maaşınıza ek olarak bireysel emeklilik hesabı gibi yatırımlardan destek almalısınız.
Bireysel emeklilik hesabınız dışında bir yatırım için öncelikle borç durumunuza bakın. Örneğin, ipotekli kredi taksitleri ödüyorsanız yatırımlarınızın borçlarınızı kapatmasına dikkat edin. Sermayenizi kullanarak yapacağınız riskli bir yatırım ileride borçları ödeyememenize neden olmamalı.
Portföyünüzü kontrol etme sıklığı portföyünüzün boyutuna, kapsadığı varlık sayısına ve yatırım araçlarının çeşitlerine göre farklılık gösterir. Kontrolünüzü aşacak bir boyut, sayı ve çeşitlilik söz konusuysa işin uzmanı bir danışmandan yardım alarak yola devam etmeniz daha iyi olacaktır.