Üniversiteden mezun olunca direkt ailenizden uzak bir şehirde işe başlayacaksanız, hiç deneyiminiz olmayan kişisel finans yönetimi konusunda bocalama riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu riskler ciddi boyutlara bile ulaşabilir. Eğer iş hayatınızın ilk yıllarında kredi kartı borcu maaşını çoktan aşmış, borç yapılandırma derdine düşmekten saçları erken dökülmüş biri olmak istemiyorsanız, bireysel finans yönetimi stajınızı okul bitmeden tamamlamanızı öneririz. İşte üniversiteden mezun olmadan önce ulaşmanız gereken finansal hedefler:
Kendi banka hesaplarınızı açın
Atacağınız ilk adım, kendi hesaplarınızı açmak olabilir. Bu süre içinde babanızın ya da annenizin sizin için çıkarttığı ek karttan kurtularak öğrenci limitlerindeki kredi kartlarına başvuru yapabilirsiniz. Kendi adınıza alacağınız düşük limitli kredi kartını doğru kullanarak, hem çağın bu en pratik ödeme yöntemine alışmış olursunuz, hem de işe başladığınızda limiti muhtemelen daha yüksek olan kredi kartını ilk kez eline alıp bocalayanlar kervanına katılmamış olursunuz.
Acil durumlar için para biriktirmeye başlayın!
Öğrenci de olsanız acil durumlar için mutlaka kenarda biraz paranız olmalıdır. Örneğin; bursunuz gecikebilir ya da burs aldığınız kişi/ kurum o ay para ödemek istemeyebilir. Ailenizin maddi durumunda ani bir değişiklik olabilir ve harçlığınızı gönderemeyebilirler. Bu ve benzeri durumlar için öğrenci bütçenizin bir kısmını, mümkünse %10'unu biriktirmeye başlayın. Bu sayede hem kenarda biraz paranız olur, hem de mezun olmadan önce para biriktirme alışkanlığı elde ederek hayatınızın geri kalanında çok daha güvenli ve rahat yaşamanın adımlarını atmış olursunuz. Hatta daha mezun olmadan önce emekliliğinizi düşünerek bireysel emeklilik fonlarına yatırım bile yapabilirsiniz.
Eşyalarınıza ve mallarınıza sahip çıkın!
Öğrencilerin hepsi değil ama bir kısmı eşyalarına sahip çıkmayı bile önemsemezler. Mesela evden ayrılırken ailelerinin emek vererek, taksit ödeyerek aldığı yatağı, yorganı bırakırlar. Oysa insanlar, sahip olduklarının değerini bilerek onlara gereken önemi göstermelidir. Öğrenciyken eşyalarınıza sahip çıkmaya başlarsanız, kendi kazandığınız parayı da daha tutumlu olarak harcamanın stajını yapmış olursunuz. Emeğe saygı duymak için mezun olmayı beklemeyin.
Ailenize karşı açık olun
Gelir gider konularını ailenizle açık olarak konuşmaktan çekinmeyin. O ay belki fazla harcama yapmış olabilirsiniz. Belki arkadaşınıza borç vermiş ve geri alamamış olabilirsiniz. 5N+1K yöntemiyle iletişim kurmayı denerseniz, daha delik büyümeden parasal sorunlarınızı çözebilirsiniz. Aksi durumda unutmayın ki borç o kadar çabuk katlanarak büyür ki, anlayana kadar iş işten geçmiş olabilir.
Elbette böyle bir durumda olmanızı istemeyiz, ama olur da lazım olursa www.tekkredi.com'u kullanarak borçlarınızı tek bir kredi altında toplayabilirsiniz.