Öğrenim kredisi; her sene Kredi Yurtlar Kurumu'nca başlatılan burs/kredi başvuruları sonucunda burs almaya hak kazanamamış öğrencilere sunulan alternatif bir yöntemdir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da Yüksek öğrenim gören öğrencilere maddi destekte bulunmak, sosyal ve kültürel gelişimlerinin de önünü açmak hedefini taşıyarak öğrencilere aylık olarak ödenir. Ön lisans öğrencileri, lisans öğrencileri, yüksek lisans (master ve doktora) öğrencileri, açık öğretim öğrencilerinden önceliğe sahip öğrenciler(anne-babası vefat etmiş, şehit-gazi çocuğu gibi), iki yıllık okullardan mezun olarak hiç ara vermeden dört yıllık okullara dikey geçiş sınavıyla kayıt yaptıran öğrenciler; öğrenim kredisinden yararlanabilir. Kredi almaya başlayan öğrenciler, kredilerini devam ettikleri yüksek öğrenim kurumunun normal süresi boyunca almaya devam ederler. Öğrenim kredisinin, burstan tek farkı; kredinin "borç" yerine sayılması ve öğrencinin aldığı krediyi daha sonra geri ödeyecek olmasıdır. Öğrencinin geri ödeyeceği miktar, Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ndeki artışlar göz önünde bulundurularak hesaplanır.
KYK kredi yapılandırması; borçlu öğrencinin, ödemesini düzenlemesi ve taksitlendirmesi anlamını taşır. Mezun olduktan sonra Kyk borç sorgulamasında bulunarak, borç miktarını öğrenen birçok öğrencinin kafasında "Öğrenim kredisi nasıl yapılandırılır?" gibi sorular belirir.
Öğrenim kredisi yapılandırılması günümüzde iki şekilde gerçekleştirilmektedir:
Bu yöntemlerin birincisi; internet üzerinden online yapılandırma yapmak.
Kredi borçları vaktinde ödenmediği takdirde Vergi Dairesi'nde yönlendirildiğinden, yapılandırma başvuruları da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi sitesi olan www.gib.gov.tr adresinden yapılmaktadır. T.C kimlik numaranız gibi gerekli bilgilerle siteye giriş yaparak, KYK yapılandırma işlemini internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
KYK borcunuzu yapılandırmada ikinci yöntem ise; Vergi Dairesi'ne başvuruda bulunmak.
Vergi Dairesi'ne giderek yahut da dilekçenizi posta aracılığıyla göndererek başvuruda bulunabilir, borcunuzu yapılandırabilirsiniz.
Yapılandırma esnasında 6-9-12-18 taksit seçeneğinin olduğunu, borçlarınızı 2 ayda bir ödeyeceğinizi ve ilk iki borcu ödemediğiniz takdirde yapılandırmanın bozulacağını dikkate almalısınız.