Eylül 2016’da değiştirilen ihtiyaç kredisi yapılandırma esaslarında en önemli değişiklik yasanın kapsamı, vadelerde oldu. Genellikle konut kredisine yönelik yapılan kredi yapılandırma işleminde yeni düzenleme, konut ve araç kredisini kapsamayarak ihtiyaç kredisi ve kredi kartı borçlarına yönelik gerçekleşti. Yeni düzenlemelere göre kredi vadeleri 48 ay ile sınırlandırıldı ve yapılandırmada ihtiyaç kredisi ve kredi kartı borcunu ödeme zorluğu çekenler için bir defaya mahsus 72 ay vade imkanı sunuldu. Faizlerde ise insiyatif bankalara verildi ancak 72 aylık yapılandırma kredilerinde faiz oranlarının daha yüksek olduğu görüldü.
İhtiyaç ve tüketici kredilerine yönelik yapılan 72 ay vadeli taksitlendirmeden yararlanmak için öncelikle bankaların onaylayabileceği bir kredi profilinin olması gerekir ve borçların takibe girmemiş olması gerekir. Borçları yasal takibine girmemiş ihtiyaç kredilerine yönelik olan 72 ay vadeli yapılandırmadan konut kredisi ve taşıt kredileri için yararlanamazken birden fazla kredi kartı borcu olanlar yararlanabilir. Özellikle toplam kredi borcunun altında ödeme yapmış olanlar ve asgari ödeme tutarını ödemiş olanlar yapılandırma kapsamında başvurabilir. Açıklamalara göre ödeme gücüne göre belirlenecek olan uygulamada gecikmeye uğrayan borçları yapılandırabilirsiniz ancak gene de kredi onayının son kararının bankalarda olduğunu unutmamak gerekir.
Kredi yapılandırma işleminde ilk olarak aktif olan kredi borcunun yapılandırılması için bankaya başvurulması gerekir. Ödeme güçlüğü çekilen ve aksayan borç için bankadan yapılandırma talep edilmesi ve kalan borç üzerinden işlem yapılması ile süreç gerçekleşir. Kalan borcun toplamı hesaplanarak daha uygun vade belirlenir ve yeni bir kredi çekilir. Yapılandırmada kredi ödemlerinin bütçe doğrultusunda belirlenmesi büyük önem taşır. Belirlenen ödemelerin düzenli yapılması ise kredi notu açısından önem teşkil ettiği için dikkat alınmalıdır.
Bütçe doğrultusunda taksitlendirme ile yapılan kredi yapılandırması sonrasında tüketiciyi ilgilendiren en önemli konu borçların düzenli ödenme sürecidir. Bütçe doğrultusunda belirlenen aylık taksitlendirmeler ile yapılandırılan borcu ödemek tüketici için kolaylaşır. Yapılandırma sonrası süreçte borçların düzenli ödenmesi kredi notunun daha fazla düşmesini önleyeceği için ilerleyen dönemde bankalar ile ilişkilerde olumlu sonuç alma olasılığı yükselir. Sizde bütçeniz doğrultusunda ödeme yaparak kredi borcunuzu kapatmak istiyorsanız kredi borçlarını birleştirerek kolay ödeme planına ulaşmanız konusunda yardımcı olan www.tekkredi.com’u ziyaret edebilirsiniz.