“Kredi raporumu nasıl gözden geçirmeliyim?” sorusu sıkça soruluyor. Kredi Kayıt Bürosu, Findeks aracılığı ile müşterilerin ödeme performanslarını notlu sisteme dayalı olarak kontrol altında tutuyor. Borç performansında Türkiye ortalaması baz alınarak belirlenen ortalama değerin altında veya üstünde olmasına dayalı olarak kredi notunuz şekilleniyor. Kredi notu yalnızca bankalar tarafından değil, tüm reel finans kuruluşları ve kurumsal şirketler tarafından da bir değerlendirme kriteri olarak kullanılıyor.
Kredi skorunuzu Findeks üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Findeks’ten talep ettiğiniz kredi raporunda hem kredi skorunuz hem de ödeme performansınız yer alıyor. Bu rapor üzerinden yaptığınız tüm geçmiş işlemleri, borç ödeme performansınızı, kredi ve borçlarınızın güncel durumlarını ve bu doğrultuda şekillenmiş olan kredi skorunuzu izleyebiliyorsunuz. Kredi skoru, borç ilişkisi içinde olduğunuz tüm üye kuruluşların veri tabanına sağladığı geri beslemelerden oluştuğunuzdan, en güncel finansal durumunuzu yansıtıyor. Ek olarak kredi raporunuzu bankalar üzerinden de satın alabiliyorsunuz.
Kredi skorunuzun düşük olması, bankaların sundukları kredilerden ya hiç yararlanamamanıza ya da daha dezavantajlı oranlardan yararlanmanıza neden olabiliyor. Bu nedenle, kredi başvurusu yapmadan önce, kredi notunuzu mümkün olduğu kadar yükseltmeniz büyük önem taşıyor. Aksayan kredilerinizin taksitleri varsa ödeme dengesi kurmak, kredi kartı borçlarınız varsa bu borçları kapatmak, devlete ve özel sektöre olan tüm borçlarınızı yoluna koymak, kredi skorunuzun düzelmesi için doğrudan etkili oluyor.
Kredi raporunuzu incelerken herhangi bir yanlış veri olduğunu düşünüyorsanız veya geri ödeme verisinin son finansal durumunuza göre güncellenmediğini fark ettiyseniz bu konuda başvuruda bulunarak rapordaki yanlışlığın düzeltilmesini talep etmeniz önem taşıyor. Bu düzeltmeyi Findeks üzerinden form doldurmak suretiyle talep edebildiğiniz gibi aynı zamanda borç ilişkinizin olduğu teftiş kuruluna doğrudan ulaşarak da talep edebiliyorsunuz. Her iki yöntemi de aynı anda uygulamak daha sağlıklı sonuçlar elde edilmesine olanak tanıyor. Borçlu olduğunuz kurumdan, borç ilişkinizin sonlandığına dair alınacak yazılı ve resmi belge de kaydın düzeltilmesi açısından hayli yardımcı olduğu gibi bir gereklilik olarak da görülüyor.
Kredi skorunuzun kredi almadaki önemi, kredi skoru düzeltme yöntemleri ve yanlış kayıtların düzeltilmesi ile ilgili daha kapsamlı bilgiyi tekkredi.com üzerinde bulunan ilgili içeriklerden de edinebilirsiniz.