Türkiye bankacılık ve finans sektöründe kullanılan bireysel kredi notu 0 ile 1900, arasındadır. Buna göre 0 çok riskli, 1900 ise az riskli puandır. Şimdi kredi notu 0 olan birisinin yapması gerekenleri sıralayalım.
Kredi kartı sahibi olun: Öncelikle bir kredi kartı edinin ve kredi puanı oluşturmaya başlayın. Bu, finans sektöründeki kişiler tarafından özellikle gençlere tavsiye edilmektedir. Az limitli de olsa, kredi kartınız ile harcamalar yapın ve ödeme gününü asla geciktirmeyin. (Az miktarda diye ödemelerinizi bir gün bile geciktirmeniz, kredi notunuzu aşağıya çekecektir.) Bu şekilde, ileride çekme ihtimaliniz olan kredi için altyapı hazırlamış olursunuz ve kredi puanınız oluşmaya başlar. Şayet kredi kartınız onaylanmıyorsa, bir mevduat hesabına bir miktar para koyarak bu parayı bloklattırarak kredi kartı sahibi olmayı deneyebilirsiniz.
Kart borcunuzun ödemelerini aksatmayın: Kredi ya da kredi kartı borcunuzu günü gününe ödeyin ve son ödeme tarihini beklemeyin. Eğer kredi kartı borcunuzun tamamını ödeyemiyorsanız, asgari ödeme tutarını mutlaka ödeyin.
Asgari ödeme yapmak sizi rahatlatmasın: Bir ay asgari tutarı ödeseniz bile gelecek aylarda borcun, o aya ait olan kısmın tamamını ödeyin. Asgari ödeme yapmak da kredi notu üzerinde eksi puan olarak yer alacaktır. Arka arkaya yapacağınız asgari ödemeler ise kredi kartınızın nakit avans çekimine kapanmasına neden olur.
Çok sık kredi başvurusu yapmayın: Eğer bir kez kredi başvurunuza red yanıtı geldiyse, kısa bir süre sonra tekrar aynı başvuruyu yapmak yanlış olacaktır. Aynı bankaya değil, farklı bankalara kredi başvurusu yapıyor olsanız bile, bankalarda tüm işlemleriniz kayıt altında tutulduğundan yaptığınız her başvuru listelenir.
Borçlarınızın azaldığına emin olun: Bankalar, kredi başvurularınızda maaş bilgilerinizi ister. Aldığı maaş ile ödemek zorunda olduğu borç hemen hemen aynı olan bireye, bankalar riskli müşteri gözüyle bakarlar. Çünkü geçim derdi daha önemlidir ve kişi borcunu ödemeden önce karnını doyurmayı düşünecektir, red cevabı almanız muhtemeldir. Her ay gelirinizin 3’te 1’i gibi bir tutarı kredi ödemesi olarak ödemeniz bankalar tarafından genellikle kabul edilen bir orandır.
Kullanmadığınız kartları kapatın: Daha önceden çalıştığınız iş yerlerinde açtığınız ve fakat artık kullanmadığınız banka hesapları varsa öncelikle onları kapatın. Kredi kartlarınız için de aynı şekilde, yıllık aidat tutarı ödemek zorunda kalmamak için, kullanmadığınız ve kullanmayı düşünmediğiniz hesap ve kartları en yakın zamanda kapatın.
İletişim bilgilerinizi güncelleyin: Bankalara verdiğiniz telefon numaraları, ev veya iş adresleri güncel mi değil mi kontrol edin. Bankaya bildirmeyi unuttuğunuz bir değişiklik varsa hemen güncelleyin. Böylece size gönderdikleri, mektup, e-mail ve mesajlardan haberdar olmanız kaçınılmaz olur. Her borç ve ödeme bilgisi size ulaşır ve siz de geç olmadan önleminizi alır, zor durumda kalmamış olursunuz.
Başka birine kefil olurken dikkat edin: Siz kredi kartı borcu ödemelerinizi düzenli yapıyor ve bu şekilde kredi notunuzu yükselttiğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Fakat kredi başvurunuza yine de red yanıt gelebilir. Bunun sebebi geçmiş bir tarihte başka birisi için kefillik yapmış olmanız olabilir. Kefil olduğunuz kişi, ödemelerini aksatıyorsa, bu sizin kredi puanınızı da olumsuz yönde etkileyecektir.
Artık kendi işimi kurmanın zamanı geldi diyen bir kadın girişimci misiniz? Yoksa çalışma hayatına kendi işimi kurarak başlamak istiyorum niyetinde bir ev kadını mı? Her iki durumda da yeterince nakit birikiminiz yoksa muhtemelen aklına gelen ilk şey kredi çekmek. Peki ama nereden?
Devamı
Müşteriler bankalardan kredi aldıklarında kredi faiz ödemelerinin yanında dosya masrafı ve vergiler olmak üzere iki ayrı masraf kalemini de üstlenirler.
Devamı
Yücel Y.
51 yaşında, Evli Emekli Şoför
“Beyaz eşya almıştım ve çok açılmıştım. Borçlarımı kapatmak için kredi kullanmıştım. Tekkredi üzerinden birleştirme yaptıktan sonra çok rahatladım. Tekkredi bana çok yardımcı oldu her aşamada.”