Findeks kredi notu hesaplanırken kişilerin finansal durumuna ışık tutan unsurlar belirli oranlarda puanlamaya yansıtılır. Bu unsurlardan en önemlisi ödeme alışkanlığıdır. Ödeme alışkanlıkları kredi notuna %30 oranında etki eder. Mevcut borç durumu, kredi notu hesaplaması sırasında göz önünde bulundurulan bir diğer unsurdur. Bankalara olan borçlar ve kullanılan kredi kartların limitleri kredi notunu %25 etkiler. Yakın zamanda kredi almış olmak kredi notunu %20'ye kadar düşürebilir. Kredi kullanım yoğunluğu ise kredi notuna %15 oranında yansır.
Kredi kullanan ve borçlarını düzenli olarak ödeyen kişilerin kredi notu, hiç kredi kullanmayanlara oranla daha yüksektir. Kredi notumu nasıl öğrenebilirim diye merak edenler kredi notu sorgulama işlemi için bankalara başvurulabilir. Ayrıca Kredi Kayıt Bürosu sisteminden yani Findeks.com üzerinden üyelik oluşturularak T.C. Kimlik Numarası ile kredi notu sorgulaması yapılabilir.
Kredi notu aylık olarak güncellenir. Ancak bankalar, borçluluk durumunuzla ilgili bilgileri KKB’ye günlük olarak besler. Borç durumundaki değişiklikler, ödemeler, hesap açma ve kapama gibi bankacılık işlemleri sonrasında kredi notunuz değişir. Borçların kapatılması, gecikmiş ödemelerin yapılması veya borçların son ödeme tarihinden önce ödenmesi gibi durumlar kredi notuna olumlu etki eder. Fakat ödemelerin yapılmaması, geciktirilen borçların ihmal edilmesi gibi durumlar ilk güncellemede kredi notunu düşürür.
Aylık güncellemelerden olumlu sonuçlar alabilmek için ödeme alışkanlıklarına dikkat etmek şarttır.
Kredi notunuzu yükseltmenin en hızlı yolu, ödemelerinizi zamanında yapmak olacaktır. Kredi kartı limitlerinizi sonuna kadar kullanmamanız, limitiniz aşmamanız da ayrıca önemlidir. Ek olarak sık borçlanma alışkanlığı edinmek yerine aldığınız krediyi düzenli ödemek kredi notunuza olumlu yansıyacaktır. Peki kredi notu kaç ayda yükselir? Kredi notunun yükselmesi, ödeme performansına ve banka hareketliliklerine bağlıdır. Kısa sürede kapatılan borçlar, yapılan yatırımlar ve düzenli ödeme alışkanlığı kredi notunun ay sonunda fark edilir oranda artmasını sağlar.
Kredi notu, genellikle bankacılık faaliyetleriyle ilişkilendirilse de sigorta işlemlerinden araç kiralamaya, konut kredisinden yatırıma kadar her alanda kişilerin ve şirketlerin finansal itibarını belirlemekte bir ölçüt olarak kullanılır. Örneğin emlakçılar ve ev sahipleri kiracıların güvenirliğini kredi notu puanları ile değerlendirir.
Kredi notu dereceleri 0-1900 arasındaki puanlama ile belirlenir. Bu puanlama sistemine göre 0-799 puan aralığı "çok riskli", 800-1299 aralığı "orta riskli", 1300-1499 aralığı "az riskli", 1500-1699 aralığı "iyi" ve 1700-1900 aralığı "çok iyi" olarak tanımlanır. Kredi notu aralıkları kişilerin, kurumların hatta ülkelerin maddi gelirini, finansal güvenirliklerini ve borç ödeme alışkanlıklarını yansıtır. Bankalardan kredi alabilmek için kredi notunun 1500'ün altına düşmemesi gerekir. Kredi notu yüksek olanlar kredi alırken çok daha düşük faiz oranlarından yararlanabilir.