Krediler genellikle ev, araba ve arsa gibi yüksek maliyetli varlık alımlarında kullanılıyor. Bunların yanı sıra günümüzde popülerliği giderek artan bir kredi türü olarak ihtiyaç kredisi karşımıza çıkıyor. Bankadan bankaya değişiklik göstermekle beraber ortalama 30.000 TL'ye kadar olan ihtiyaçlar için kullanılan bu kredi acil nakit para ihtiyacı için hızlı ve etkili bir çözüm olarak görülüyor. Ayrıca ihtiyaç kredisi verilirken diğer kredilerde olduğu gibi onlarca belge istenmiyor. Bu sayede hızlı ve pratik bir şekilde kredinizi alabiliyorsunuz. Aynı zamanda yine bankadan bankaya farklılık göstermekle beraber bankalar yasal düzenlemeler gereği ihtiyaç kredileri için en fazla 48 aya kadar taksit imkanı sunuyor. Çektiğiniz krediyi 48 ay gibi bir sürede ödeyerek ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsunuz. Fakat erken ihtiyaç kredisi kapatma işlemiyle kredinizi kapatmak için 48 ay beklemeniz gerekmiyor. Bu yazımızda "Erken ihtiyaç kredisi kapatma işlemi nedir?", "Erken ihtiyaç kredisi nasıl kapatılır?", "İhtiyaç kredinizi erken kapatırken ceza ödemeniz gerekir mi?" gibi sorulara cevap vererek erken ihtiyaç kredisi kapatma işlemi için bilmeniz gerekenleri anlatıyoruz.
Daha önce de değindiğimiz gibi günümüzde birçok kişi nakit para ihtiyacını karşılamak için ihtiyaç kredisi kullanıyor. Erken ihtiyaç kredisi kapatma işlemi ile bu krediler vadesi dolmadan kapatılabiliyor. Başka bir deyişle 48 ay vade ile çektiğiniz bir krediyi bu işlem ile istediğiniz zaman kapatabiliyorsunuz ve 48 ay boyunca borç ödemenize gerek kalmıyor. Ya da kredi birleştirme işlemine başvurduğunuzda yeni bir kredi açılıyor ve yeni açılan krediyle eski kredileriniz erken kapanıyor ve siz bir tek bankaya borçlu hale gelebiliyorsunuz. Ayrıca bu işlem sayesinde ödeyeceğiniz kredi faizini azaltabiliyor ve kredinizin masrafını azaltabiliyorsunuz.
Çektiğiniz krediyi vadesinden önce kapatmak için bankanıza başvurmanız gerekiyor. Başvurunuzu yaptıktan sonra kalan kredi borcunuz hesaplanıyor ve bu miktarı ödemeniz halinde kredinizi erkenden kapatmış oluyorsunuz. Ancak bazı durumlarda banka politikasına göre erken kapama indirimi yapılabiliyor ya da erken kapama cezası çıkabiliyor. Bu yüzden kredinizi erken kapatmadan önce bankanızla konuşmanızı ve böyle bir ücret isteyip istemediklerini öğrenmenizi tavsiye ediyoruz.
İhtiyaç kredisi çeken tüketicinin kredisini erken kapatması gibi bir durumda bankanın tüketiciden erken kapatma cezası adı altında bir ücret talep etmesiyle ilgili düzenlemeler "Tüketici Kredisinde Erken Ödeme İndirimi ve Kredinin Yıllık Maliyet Oranını Hesaplama Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik" adı altında derlenmiş durumda ancak gene de bu ücretlerle ilgili bankanızla görüşmenizde yarar olacaktır.