İşte evinizi satarken karşılaşabileceğiniz ve sonradan ortaya çıkacak 4 maliyet:
Satıştan Doğan Vergiler
Konut alım-satım işlemi yaparken karşılaşacağınız maliyetlerin başında, safi değer artışı unsurları gelmektedir. Bunlar; elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli, elden çıkarma nedeni ile satıcıya kalan giderler ve ödenecek vergi ve harçlar şeklinde sınıflanır. Safi değer artışı unsurlarının yanı sıra, katma değer vergisi ve tapu harcı da gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanarak satıcıya ve alıcıya eşit olarak yansıtılır. Ödenecek vergi miktarları ise değişiklik gösterir. Eğer ki satışa çıkardığınız eviniz 150 m²’den küçükse %1, büyük ise %18 oranında KDV, %0.15 oranında ise tapu harcı bedelinden sorumlu tutulursunuz. Tapu harç bedeli satıcı ve alıcı arasında eşit bir şekilde bölüştürülür.
Gelir Vergisi
Ev satışı sırasında ödenecek gelir vergisi de, yine karşılaşacağınız bir diğer maliyet türüdür. Evinizi yatırım aracı olarak alıp, satmayı düşünüyorsanız karşınıza çıkması muhtemel değer artışından doğan gelir vergisi, tapuya beyan ettiğiniz değer ile satışını gerçekleştirdiğiniz değer arasındaki fark tespit edilerek yansıtılır. Evinizi aldıktan sonraki beş yıl içerisinde, tapuya beyan ettiğiniz değerin üzerinden satış işlemini gerçekleştirirseniz, gelir vergisi ödemek ile yükümlü hale gelirsiniz.
Evinizi Olası Alıcıların Görmesine Hazır Hale Getirmek
Eskimiş bir mutfağa, fayansları kırılmış bir banyoya ya da pencereleri tam çalışmayan bir eve kimse sahip olmak istemez. Bu nedenle evinizi satışa çıkarmadan önce yapmanız gereken tadilatlar, satıştan elde edeceğiniz karı düşürebilir. Ancak yine de potansiyel alıcılarınıza evinizi satabilmek ve evinizin değerini arttırabilmek için bu masraflardan kaçınmamalısınız. Bu aşamada yapacağınız bir kredi başvurusu ile evinizin eksiklerini giderebilir, satış işlemi gerçekleştikten sonra borcunuzu kapatabilirsiniz.
Oturma İzni
Eğer yabancı bir ülke vatandaşıysanız, gayrimenkul alımında oturma izni süreci sizi bekliyor demektir. Özellikle yeni yasal düzenlemelerle oturma izninin bir yıla çıkartılması olumlu bir sonuç olsa da, oturma izni alma maliyetleri de bir o kadar yüksektir.
Sistemli ve yapılandırılmış bir ödeme planı hem vergileri hem de daha sonra ortaya çıkacak borçlanmaları rahatlıkla kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır. Öncelikle satıştan doğan vergileri, gelir vergisi kesintilerini ve diğer yasal zorunlulukları takip etmek, daha sonrasında ortaya çıkacak cezaların da kolaylıkla önüne geçmenizi sağlayacaktır. Yine inşaatı yeni bitmiş bir ev satışı yapıyorsanız, projenin tamamlanmış olması ve oturma izni ruhsatı da detaylı olarak araştırılmalıdır.
Eğer siz de satış sırasında oluşabilecek maliyetleri en aza indirgemeyi, doğacak borçları tek bir çatı altında toplamayı ve tüm borçlarınızı tek bir kaynaktan ödemeyi düşünüyorsanız, www.tekkredi.com adresini ziyaret edebilir, borç kapatma kredisi hakkında detaylı bilgi alabilir, satış işlemlerinizi çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.