Kredi yeniden yapılandırma ya da finans terminolojisindeki adıyla refinansman, özellikle konut kredilerinin yeniden yapılandırılmasında çok ciddi avantajlar sunuyor. Özellikle kredi kullanıcılarının mağduriyetlerinin önlenmesi için düşünülmüş sistemde, karar aşamasında kullanıcıya da bazı sorumluluklar düşüyor. Refinansmanın avantajlı olması için yeniden yapılandırma masraflarının çok iyi hesaplanmış olması gerekiyor. Temelde mevcut kredinin kapatılıp, yeni bir kredinin açılması prensibine dayanan refinansmanda, yeni faiz oranıyla eski faiz oranı arasındaki marjın yapılandırma giderleri karşılandıktan sonra da halen avantajlı olduğundan mutlaka emin olunması gerekiyor.
Refinansman kararı almak için en uygun zaman ev kredisi faizlerinin düştüğü döneme denk geliyor. Ek olarak mevcut kredilerin ödenmesinde zorluklar yaşanmaya başlandıysa, kredi yapılandırarak vadeyi uzatmak avantajlı bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Geçmişte yüksek bir orandan ev kredisi aldıysanız, faiz indirimiyle gelen avantajdan refinansman sayesinde yararlanabilmeniz mümkün oluyor. Yapılandırmayı krediyi kullandığınız bankadan yapabildiğiniz gibi, krediyi transfer ederek farklı bir bankadan da yapılandırma imkanı sunuluyor. Bu yöntemi tercih etmeniz halinde mevcut bankanız erken kapatma masrafı alacağından, karar öncesi bu oranın da mutlaka hesaplamalara dahil edilmesi gerekiyor. “Ev kredinizi ne zaman refinanse etmelisiniz?” sorusunun ilk akla gelen cevabı faiz indirimi olmakla birlikte, bu refinansman kararı için yegane değişken olarak değerlendirilmiyor. Yapılandırma yalnızca faiz oranı değil diğer kalemlerde de yeniden düzenlemeye olanak verdiğinden, yapılandırma kararı almak için en uygun zaman kullanıcıdan kullanıcıya göre de değişiyor.
Bankalar kredi kullandırmadan önce kredi notunu göz önünde bulunduruyorlar. Faiz ve masraf oranlarınız genellikle kredi notunuzun durumuna göre değişkenlik gösteriyor. Kredi borçlarınızı ödemede gösterdiğiniz performansa göre belirlenen kredi notu, kredi kullanımlarında çok önemli bir kriter olarak öne çıkıyor. Sabit bir not olmayan ve ödeme performansınız doğrultusunda yükselebilen veya düşebilen kredi notunuz, yapılandırmada da önemli bir kriter olarak karşınıza çıkıyor. Eğer kredi notunuz kredinizi kullanmakta olduğunuz dönem içinde yükseldiyse, piyasada herhangi bir faiz indirimi olmadığı durumlarda dahi mevcut kredinizi daha avantajlı hale getirmek için yapılandırma seçeneğini kullanabiliyorsunuz.
Gayrimenkul en hızlı değerlenen yatırım araçlarından biri olarak kabul görüyor. Herhangi bir gayrimenkul için kullanabileceğiniz kredi miktarı, gayrimenkulün ekspertiz değerinin %80’i oranında oluyor. Dolayısıyla eğer evinizin değeri arttıysa evinize yeniden ekspertiz yaptırıp, kredi miktarını, vadesini ve taksitlerini yeniden düzenlemek üzere yapılandırma yoluna gidebiliyorsunuz. Bu tip yeniden yapılandırmalarda yapılan hesaplamalarda mutlaka, ekspertiz ücretlerinin de hesaba katıldığından emin olmanız gerekiyor.
"Kredi yapılandırma nasıl yapılır?" sorusuna dair daha detaylı bilgi için tekkredi.com sitesinin bu konudaki diğer içerikleri de değerlendirebilirsiniz.