Bireysel kredi de bir kredi türüdür ve ödeme planları genelde benzerdir.
Kredi, genel anlamda, sonradan ödenmek üzere alınan bir borç türüdür ve ödeme sırasında belli bir faize tabidir. Bireysel krediler de bu açıdan farklı değil. Kendi içinde farklı isimler alan bireysel kredilerde vade ve tutar limiti tek sefere mahsus olmak üzere tanımlanır ve vade bittikten sonra limit tekrar kullandırılmaz.
Bireysel kredilere ilişkin kurallar BDDK tarafından belirlenir. Her bireysel kredinin kendine özel bir maksimum vade sınırlandırması bulunur.
Birden fazla bireysel kredi türü vardır.
Bireysel krediler temel olarak dört ana kredi türünden oluşur: ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi, ipotekli ihtiyaç kredisi ve konut kredisi.
İhtiyaç kredisi, gerçek kişilerin bireysel amaçlı ihtiyaçlarını karşılamak için aldıkları kredidir. Bireysel krediler arasında en kolay alınan ve en az masraflı olan kredidir. İstenen tutara göre teminat veya kefil göstermek gerekebilir.
Taşıt kredisi, gerçek kişilerin sıfır km veya ikinci el taşıt almak için kullandıkları kredi türüdür.
İpotekli ihtiyaç kredisi, gerçek kişilerin bireysel ihtiyaçlarını karşılamak için konutlarını ipotek altına aldırarak kullandığı kredidir.
Konut kredisi ise gerçek kişilerin yeni veya kullanılmış konut almak için kullandığı kredidir.
Bireysel kredi almak sizin için en iyi çözüm olmayabilir.
İhtiyacınız düşük miktardaysa ve kısa sürede ödeyecekseniz bankalara başvuru süreci ve dosya masraflarıyla uğraşmak istemeyebilirsiniz. Bu durumda, örneğin bir beyaz eşya alırken, kredi kartına taksit seçeneğini kullanabilirsiniz. Ama faizlerin yüksek olabileceğini unutmayın. Mevduat hesabınızla bir kredili mevduat hesabı ilişkilendirirseniz de belli bir limite kadar para çekebilirsiniz.
Ayrıca, ticari amaçlı finansal ihtiyaçlarınız için bireysel kredi almak sizin için ideal çözüm olmayabilir çünkü ticari kredilerin işletmelere karlılık sağlayan birtakım muafiyetleri mevcuttur.
Bazı bireysel kredi türleri (araç veya konut gibi) sadece bankalar tarafından verilmez.
Yeterli belge gösteremediğinizde veya kredi notunuz çok düşük olduğunda bankalar kredi başvurularınızı reddedebilir. Kara listedeyseniz zaten kredi alamazsınız. O zaman bankalar dışında kredi veren kurumlara başvurabilirsiniz. Bu kurumlar Oyak, Polsan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri ile KOSGEB’dir. Ek olarak araç kredisi alırken BDDK lisansına sahip Finansal Kiralama Şirketleri ya da konut kredisi alırken gene BDDK lisansına sahip olan Finansman Şirketleri'ne başvurabilirsiniz.
Bunlar haricinde senetle kredi veren kurumlar veya kişilerle de karşılaşabilirsiniz ama ileride ağır yaptırımlara maruz kalmamak için onlardan uzak durmanız daha uygun olacaktır.
Fazla kredi başvurusu yapmamaya dikkat etmeniz gerekir.
Kredi başvurularını gerçekten ihtiyacınız olunca yapın çünkü bütün kredi hareketlerinize dair bilgiler risk raporunuzda görüntülenir ve başvuru yaptığınız bankalar bu bilgilere ulaşabilir. Ayrıca, taksitlerinizde bir günlük gecikme bile risk raporunuza ve kredi skorunuza olumsuz olarak yansır.
Bir krediniz kapanmadan başka bir bankadan krediye başvuracaksanız önceden hiç gecikmeniz olmaması ve ikinci krediyle ilk kredinin aylık taksit toplamının gelirinizin %50’sini geçmemesi gerekir.
Kredi masraflarına dikkat etmeniz gerekir.
Krediler sadece taksit tutarlarından ve bunlara uygulanacak faizlerden ibaret değildir. Bankadan bankaya değişiklik gösterebilen dosya masraflarını da hesaba katmanız gerekir. Bu masraflar birçok kredi kullanıcısı için yorucu olabilir.
Bireysel kredi kullanmanız gerekiyorsa ve halihazırda ödediğiniz borçlar varsa kolay, güvenilir ve hızlı olan www.tekkredi.com ile mevcut kredi ve kredi kartı borçlarınızı tek bir kredi altında birleştirebilir ve tek bir bankayla bütçenize uygun bir ödeme planı oluşturabilirsiniz.