Her Türkiye Cumhuriyet’i vatandaşının kredi geçmişi Kredi Kayıt Bürosu’nda tutulur. Bu bilgiye KKB (Kredi Kayıt Bürosu) skoru adı verilir. KKB skoru 1 ile 1900 arasında değişir. Yüksek KKB skoru, daha iyi müşteri risk profili anlamına gelir.
2013’ten itibaren müşterilerin risk bilgileri, bir Türkiye Bankalar Birliği (TBB) kurumu olan, Risk Merkezi tarafından toplanır. Risk Merkezi, T.C. Merkez Bankası’ndan aldığı batık kredi ve karşılıksız çek bilgilerinin tutulduğu “Kara Liste” veri tabanı ve bankalardan aldığı güncel müşteri kredi bilgileriyle birleştirerek müşteri risk profil raporu oluşturur. Bu rapor bankalar ve finansal kuruluşlarla paylaşılır. Bu rapor sayesinde bankalar müşterinin yasal takibe girmiş bütün kredi ve kredi kartı borçlarının yanı sıra, müşterinin 10 yıllık kredi ve kredi kartı ile 5 yıllık çek ve senet geçmişine erişebilir.
Bu bilgilere bütün bankaların erişimi vardır. Ancak bankaların bu kriterleri kullanarak verecekleri kredi kararı, bankaların risk iştahına göre farklılık gösterir. Örneğin büyümek isteyen bir banka daha düşük kredi skoruna sahip müşterilere kredi verebilecekken, risk iştahı daha az olan bir banka aynı müşteriye kredi vermekten kaçınabilir. Bu yüzden bir banka kredi talebinizi reddettiyse, şansınızı başka bir bankada deneyebilirsiniz.