Geçtiğimiz aylarda kredi faiz oranlarının artması ve döviz kurundaki dalgalanmalar sebebiyle şüphesiz tüketim alışkanlıklarının değişmesi şart olmuş durumda. Bu kapsamda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) finansal istikrarı güçlendirmek için çeşitli önlemler alarak 2018 senesinde kredi vadelerinde çeşitli düzenlemelere gitti.
1 Eylül 2018 yılı itibariyle hane halkının bilinçli tüketimini ve kontrollü borçlanmasını teşvik etmek amacıyla özellikle kredi kartları ve kredi vadelerinde sınırlamaya gittiğine dair yönetmelik yayınladı. Şimdi çok kısa ,hangi kredi vadelerinde ne gibi değişiklikler oldu, hangileri aynı devam etmekte biraz bunu inceleyelim.
Tüketici kredilerinin vadesi geçmiş dönemde 48 ay verilebilirken, son düzenleme ile 36 ay, cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 6 ay, bir teminat karşılığında verilen ve gerçek kişilerin kullandığı ipotekli ihtiyaç kredisi vadeleri daha önce 48 ay iken Eylül 2018 itibariyle 36 ay olarak belirlenmiştir. Taşıt kredisi vadesi 48 ay ve konut kredisi vadesi 120 ay olarak sabit kalmıştır. Bu kredilerin yeniden yapılandırılmasında ise yukarıda belirtilen aynı vadeler uygulanır.
Yürürlük tarihinden önce kullandırılan ihtiyaç kredilerinin borç bakiyeleri, borçlu tarafından yeni düzenlenen bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içerisinde talep edilmesi durumunda en fazla 48 ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilir. Yeniden yapılandırma kapsamında borçluya ilave kredi kullandırılması halinde ilave kullandırılan kredinin vadesi 36 ay ile sınırlandırılmıştır.